Меню

Koku Giderme Yöntemleri

KOKU KONTROL YÖNTEMLER

Bu Klavuzda belirtilen yöntem ve teknikler uygulayclara fikir verme amaç ve niteliinde olup hukuken balayc deildir. Söz konusu bilgiler hazrlandklar dönemin teknolojik düzeyine göre irdelenmektedirler. Deien koullar ve gelien teknoloji ile birlikte bu tekniklerin uygulanmalar deiebilecei gibi, yeni uygulamalar ve teknolojiler de gündeme gelebilecektir.

stenmeyen kokular, kaynaklandklar etkinliklerde kullanlan proses gerei oluabilecei gibi, tesisin iletmesinde ortaya çkan sorunlardan ve iletme yetersizliinden de ortaya çkabilir. Koku kontrol yöntemleri iki ayr balk altnda ele alnabilir.

1. Tesis türüne göre:

2. Önlem Yapsna göre

1. Tesis türüne göre

Kötü kokuya neden olan tesis ve etkinlikler incelendiinde, ortaya çkan kokularn kaynaklanma nedeni ve yaps ile birlikte bunlarn önlenmesinde uygulanabilecek yöntemlerin bu etkinliklerin türüne göre deiiklik gösterebilecei görülmektedir. Aada koku oluumuna en fazla neden olan etkinlikler ve buralarda uygulanabilecek önlem yöntemleri sralanmaktadr:

Gda Sanayii

• Proses Kontrolü: Üretimde kullanlan hammaddeler, bunlarn ilenii, kapal veya açk prosesler, çalma scaklklar ve süreleri, havalandrma koullar v.b.,
• Depolama: Organik maddelerin, hammadde ve ürünlerin depolanma süre ve scaklklar, depo yaps v.b.,
• Absorbsiyon: Oluan kokulu gaz ve svlarn absorbsiyon ile artlmas,
• Biyo-filtre: Oluan kokulu gaz ve svlarn biyolojik bir ortamda bakterilerce parçalanarak artlmas,
• Oksidasyon: Oluan kokulu gaz ve svlarn yükseltgenerek parçalanmas ve bu ekilde artlmas.

Hayvan Çiftlikleri

Bu tesislerde çalma ekli ve fiziksel yap koku oluumunu büyük ölçüde etkilemektedir. Bu açdan koku oluumunu önlemenin en uygun yolu bu tesisleri belirli standartlara göre kurmak ve iletmektir. Çeitli kurum ve kurulular tarafndan, koku oluumuna arlkla önem veren ve bu tür tesisler için hazrlanm olan klavuzlar bulunmaktadr.

• VDI (Alman Mühendisler Birlii) 3471, 3472 ,
• 2001/88/EC AT Direktifi (Domuz sal ile ilgili),
• Uygun ahr/al koullar ve havalandrma (DIN 18910),
• Ahrlarn temiz ve kuru tutulmas,
• Nem tutmayan zemin kaplamalar kullanlmas,
• Dk depolama yapsnn tasarm en az 6 aylk depolama kapasitesine sahip olmal. Depolar szdrmaz beton zeminli olmal,
• Güvenlik mesafesi uygulanmas: son çare olarak, belirli tesisler ile çevresindeki yerleim yeri ve ticari etkinlikler arasnda belirli uzaklklarn korunmas (Almanya, rlanda, spanya, v.b.),
• Hollanda uygulamas: Tesisin çevredeki birimlerle olan uzaklna göre kapasite snrlamas getirilmesi,
• Yürütülmekte olan aratrmalar: Hayvanlarn beslenme rejimini deitirerek koku emisyonunu azaltma.

Mezbaha ve Hayvansal Yan Ürünler

• Maddelerin hzl prosese sokulmas,
• Yan ürünlerin ksa süre için ve düük scaklkta depolanmas,
• Youturulamayan buhar ve gazlarn yaklmas,
• Proses suyunun proses-d sudan ayrlmas,
• Proses/tesis havasnn toplanarak yakma tesisinde yaklmas,
• Koku tutucu yedek sistemler (Aktif karbon, v.b).

Mezbaha ve Hayvansal Yan Ürünler- Rendering

• Piirme buharnn youturulmas,
• Youturulamayan buhar ve gazlarn yaklmas veya biyofiltrasyonu,
• Buhar ve gazlarn termal oksidasyonu ve/veya biyofiltrasyonu,
• Tüm proses hattnn kapatlmas,
• Rendering öncesinde suyun kandan alnmas (buhar koagülasyonu ile).

Balk Unu ve ya

• Taze hammadde kullanlmas,
• Proses havasnn toplanarak yaklmas.

Atksu Artma Tesisleri

• Kapal sistemler: Kokuya neden olan ancak proses gerei koku oluumunun önlenemeyecei ön durultma havuzu, anaerobik artma havuzu gibi ünitelerin üzerlerinin kapatlarak kokulu gazlarn çevreye yaylmasnn önlenmesi ve toplanarak artlmas.
• Tüm organik iletme gazlarn biyofiltreden geçirme.
• Bacalarda–flare: Oluan kokulu gazlarn çeitli durumlarda, flare bacas ile yaklmas. Bu kapsamda yer flare sistemi önlenmelidir.

 

Tabakhaneler

• Kapal sistemler,
• Uygun depolama,
• Stok ak kontrolü,
• Islak ykama sistemleri ile kokulu gazlarn artlmas,
• Adsorbsiyon,
• Biyo-filtreleme,
• Atk gaz insinerasyonu: kokulu gazlarn toplanarak yaklmas.

Demir-Çelik Tesisleri

• Frnlardan çkan gazn artlmas,
• Dökümde duman çkmasnn önlenmesi,
• Ykama suyunun artlarak yeniden kullanlmas,
• Granülasyondan çkan dumann youturulmas.

2. Önlem Yapsna göre

Koku kirlilii kontrolü ve giderilmesine, temiz üretim ve kirliliin kaynanda önlenmesi ilkelerine göre yaklaldnda, kokunun olumasn önlemenin, artma ya da güvenlik mesafesi uygulama gibi yöntemlerden daha etkili ve tercih edilebilir olduu görülmektedir. Bu açdan yaklaldnda, koku önleme yöntemleri önlemin yapsna göre azalan tercih sras ile aadaki gibi belirtilmektedir:
• Kaynakta önleme,
• Artma,
• Seyreltme,
• Etkinliini azaltma / Maskeleme.

Kaynakta önleme

Kokunun olumadan önlenmesi daha ekonomik ve etkin bir yöntem olacaktr. Bu ise tesisin üretim yaps ve iletme koullar iyiletirilerek yaplabilir.

• Uygun hammadde kullanm: Alternatifler arasndan koku oluumuna neden olmayacak hammaddelerin tercih edilmesi. Aradaki olas maliyet farknn artma maliyeti göz önünde bulundurularak deerlendirilmesi gerekmektedir.
• Uygun hammadde ve atk depolama: Depolarn ve depolama koullarnn belirli standartlarda yaplmas koku oluumunu en fazla etkileyen yöntemlerdendir. Özellikle gda ve hayvanclk ve hayvanclk sanayisinde önem kazanmaktadr.
• Proses kontrolü.
• Sznt ve kaçaklarn önlenmesi: lemlerin olabildiince kapal ortamlarda gerçekletirilmesi, boru ve kazanlarda kaçaklarn önlenmesi, kokulu proses gazlarnn toplanarak artlmas. (yi Ev daresi).

 

Artma: Kokulu gaz ve svlarn koku oluturan bileiklerden arndrlmas. Bunun için genel artma tekniklerinin yannda özgün tekniklerde kullanlmaktadr.

• Buhar youturma
• Adsorpsiyon
• Absorbsiyon
• Biyofiltre
• Sulu filtreleme
• Yakma
• Termal oksidasyon
• Katalitik oksidasyon
• Elektrostatik filtreleme

 

YOUTURMA

Youturma, atk gazdaki çözücü buharlar ya da dier kokulu gazlar, scaklklarn çi noktalarnn altna düürerek ayrmaya yarayan bir tekniktir. Kokulu gazlarda genellikle suya doymu gazdan youturularak ayrlan su kokulu gazlar içinde bir sourucu görevi görmekte ve bu ekilde kokulu gaz artlmaktadr.

Kokulu gazlar için uygulama snr 100.000 koku birimi/Nm3’tür.

ADSORPSYON

Adsorpsiyon, gaz moleküllerinin, belirli bileikleri dierlerine tercih eden kat yüzeylerde tutunduu ve dolaysyla svdan ayrld heterojen bir tepkimedir.

BYOFLTRASYON

Burada kokulu gaz bakteri ortamndan geçirilerek gazn içerisindeki çeitli maddelerin besin olarak bakterilerce parçalanmas salanmaktadr. Bu tür tesislerin etkinliinde tasarm kstaslar kadar iletme koullarnn salanmas ve devam ettirilmesi de önem kazanmaktadr. Örnein filtre ortamnn nem ve scaklk durumu ile gazn ortamda kalma süresi verimi önemli ölçüde etkilemektedir.

BYO-YIKAMA

Biyo-ykama, slak gaz ykamay biyolojik parçalamayla birletirir. Burada ykama suyu kokulu gaz bileenlerini oksidize edebilecek bakteri popülasyonlarn barndrr. Bunun için, atk gaz içeriinin ykanabilir ve ykanan bileenlerin de aerobik koullarda biyolojik olarak yklabilir olmas gerekir.

BYO-DAMLATMA

Biyo damlatma biyo ykama ile ayn koullarda çalr. Biyo ykamann aksine, bakteri popülasyonu destek öeleri yani bir yatak malzemesi üzerinde tutunmulardr. Burada, sv, inert maddelerden oluan bir yataktan dolatrlarak geçirilmektedir.

ISIL (TERMAL) OKSDASYON

Isl oksidasyon, atk gaz ak içindeki kokulu gazlarn, içeriindeki karmn hava veya oksijen ile birlikte, bir frnda, parlama noktasnn üzerindeki bir scakla stlmas ve karbondioksit ve suya dönümek üzere tam yanma salayacak kadar yeterli bir süre yüksek scakln korunmas yoluyla oksidasyon ilemidir.

KATALTK OKSDASYON

Katalitik oksitleyiciler, termal oksitleyicilere çok benzeyen bir ekilde çalrlar. Aradaki en büyük fark, alev bölgesinden geçen gazn bir katalizör yatandan da geçmesidir. Katalizör, oksidasyon tepkimesi hzn artrarak daha düük scaklklarda gerçeklemesini salar. Böylece, daha küçük oksitleyicilerin kullanmna olanak tannr.

Çeitli Artma Tekniklerinin Verimlerinin Karlatrlmas